ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020

 In Uncategorized

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020

Δημοσιεύθηκαν οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων (Μέτρο 4.2) του Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 – 2020». Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε η 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.2.1: «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν) καθώς και η 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.2.2: «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη γεωργικό προϊόν). Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και η πρόσκληση για τη Δράση 4.2.3.

Το Μέτρο 4.2 απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και στοχεύει μεταξύ άλλων στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και στη διευκόλυνση της ένταξης των επαγγελματιών αγροτών στη μεταποίηση, προκειμένου αφενός να αυξήσουν το εισόδημά τους αφετέρου να παρέχουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ενισχυόμενες δράσεις:

Το Μέτρο αποτελείται από τις εξής δράσεις:
α) ΔΡΑΣΗ 4.2.1 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν)
Στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη παραγωγή προϊόντων εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης με αξιοποίηση πρώτης ύλης εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης.
β) ΔΡΑΣΗ 4.2.2 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός Παραρτήματος Ι (Μη γεωργικό προϊόν)
Στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη παραγωγή προϊόντων εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης (μη γεωργικό προϊόν) με αξιοποίηση πρώτης ύλης εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης.
γ) ΔΡΑΣΗ 4.2.3 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες.
Στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από επαγγελματίες αγρότες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη παραγωγή προϊόντων εντός ή εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης με αξιοποίηση πρώτης ύλης εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης.

Δικαιούχοι

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι ανά δράση ορίζονται ως εξής:
α) Δράση 4.2.1 Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν)Στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 ενισχύονται πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
β) Δράση 4.2.2 Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι (μη γεωργικό προϊόν)
Στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.2 ενισχύονται πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.
γ) Δράση 4.2.3 Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες
Στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.3. ενισχύονται επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται βάσει του Ν. 3874/2010 όπως ισχύει κάθε φορά.
Στο πλαίσιο των Δράσεων 4.2.1 & 4.2.2, είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

Ενισχυόμενοι κλάδοι

Οι επιλέξιμοι κλάδοι προς ενίσχυση στο πλαίσιο κάθε Δράσης έχουν ως εξής:

  • Δράση 4.2.1 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν).
    Οι κλάδοι που ενισχύονται στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1 είναι:
    α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (εξαιρούνται οι ιδρύσεις σφαγίων οι οποίες είναι επιλέξιμες μόνο σε νησιωτικές περιοχές και για δυναμικότητα έως 400 τόνους και η ίδρυση σφαγείων πουλερικών που είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές)
    β) Γάλα
    γ) Αυγά
    δ) Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα
    ε) Ζωοτροφές
    στ) Δημητριακά
    ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
    η) Οίνος
    θ) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
    ι) Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
    ια) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
    ιβ) Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό
    ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)
  • Δράση 4.2.2 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι (μη γεωργικό προϊόν).
    Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται οι εξής κλάδοι:
    α) Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος
    β) Ζυθοποιία
    γ) Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός)
    δ) Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων
    ε) Μονάδες πυρηνελαιουργείων
    στ) Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης
    ζ) Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας)
    η) Μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών
    θ) Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής
    ι) Αξιοποίηση παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και απορριμμάτων βιομηχανικών ειδών διατροφής
    ια) Παραγωγή Βάμβακος και λοιπές κλωστικές ίνες
    ιβ) Μονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού

Σημαντική Σημείωση:

Οι φορείς που αιτούνται ενίσχυση για τη μεταποίηση προϊόντος του παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ (γεωργικού προϊόντος) σε προϊόν εκτός παραρτήματος Ι (μη γεωργικό), θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος και να αξιοποιούν το προϊόν αυτό ως πρώτη ύλη που θα το μεταποιούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τελικά προϊόν εκτός παραρτήματος Ι.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ήδη την υποδομή για την πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, μπορούν να την αιτηθούν στο πλαίσιο του υποβληθέντος επενδυτικού σχεδίου, ώστε τουλάχιστον ένα ποσοστό του μεταποιημένου προϊόντος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στο πλαίσιο της δεύτερης μεταποίησης, να παράγεται από τον δικαιούχο. Σε περίπτωση που ο εν δυνάμει δικαιούχος διαθέτει ήδη την υποδομή για την πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος, το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται για ενίσχυση είναι δυνατόν να περιέχει δαπάνες που αφορούν και την πρώτη και τη δεύτερη μεταποίηση ή δαπάνες που αφορούν μόνο τη δεύτερη μεταποίηση του προϊόντος αυτού.

  • Δράση 4.2.3 Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες.
    α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (εξαιρούνται οι ιδρύσεις σφαγίων οι οποίες είναι επιλέξιμες μόνο σε νησιωτικές περιοχές και για δυναμικότητα έως 400 τόμους και η ίδρυση σφαγείων πουλερικών που είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές)
    β) Γάλα
    γ) Αυγά
    δ) Σηροτροφία – σαλιγκάρια
    ε) Ζωοτροφές
    στ) Δημητριακά
    ζ) Ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
    η) Άνθη
    θ) Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό
    ι) Οίνος – Αμπελουργία
    ια) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
    ιβ) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
    ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)
    ιδ) Μέλι και επεξεργασία προϊόντων κυψέλης.

Στους ανωτέρω κλάδους ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, σύμφωνα με το Παράρτημα της Απόφασης Αριθμ. 593/37447/4.4.2017, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση μέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ανά τομέα και από άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Ενισχυόμενες δαπάνες

Στο πλαίσιο των Δράσεων του υπομέτρου 4.2 ενισχύονται δαπάνες που αφορούν στις εξής κατηγορίες:

  • Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας, όπου οι εκτάσεις γης είναι επιλέξιμες μόνο όταν δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Για εγκαταλελειμμένες και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτήρια, το όριο αυτό αυξάνεται στο 15%.
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, ο εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
  • Αγορά καινούργιων οχημάτων και συγκεκριμένα:
    – Οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου τα οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος (αφορά στην πρώτη ύλη και στο παραγόμενο προϊόν/υποπροϊόν).
    Ενδεικτικά αναφέρονται: φορτηγά – σιλό μεταφοράς χύμα αλεύρου, ισοθερμικά βυτία αναγκαία για τη μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη, ψυγεία αποκλειστικά για χονδρεμπορία προϊόντων οχήματα για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων προς τις μονάδες αδρανοποίησης, με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (Καν. (ΕΚ) 1069/2009 και Καν. (ΕΚ) 142/2011), στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής επιδοτούνται μόνο οχήματα που θα εγκριθούν για τη μεταφορά (Ζωικών Υποπροϊόντων) ΖΥΠ κατηγορίας 1 που οι ιδιοκτήτες τους θα αναλάβουν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν τα νεκρά ζώα από εκτροφές που ανήκουν στη γεωγραφική περιοχή κάλυψης για την οποία θα δεσμευτούν, προκειμένου να τα διαχειριστούν στην επιχείρησή τους. Το ύψος της δαπάνης για την αγορά οχημάτων ειδικού τύπου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
    – Μέσων εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
  • Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC Global Standards, IFS Food Standard, GLOBALG.A.P.), τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι και εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα και την ασφάλεια του τροφίμου που καταναλώνει.
  • Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης (όπως αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών, συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων).
  • Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας.
  • Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).

Όρια προϋπολογισμού αιτήσεων στήριξης
Τα όρια προϋπολογισμού των επενδύσεων αφορούν τόσο τον αιτούμενο όσο και τον επιλέξιμο προϋπολογισμό των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή τον προϋπολογισμό του έργου, όπως αυτός καθορίζεται μετά το πέρας της αξιολόγησης της αίτησης. Έργα με επιλέξιμο προϋπολογισμό εκτός των ορίων της Δράσης στην οποία υπέβαλαν αίτηση, απορρίπτονται και εάν επιθυμούν να ενταχθούν σε μία από τις παραπάνω Δράσεις, πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση σε επόμενη πρόσκληση.

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι της Δράσης 4.2.3, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση και στο πλαίσιο του Δράσης 4.1 δύναται να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο με μέγιστο ύψος επένδυσης (συνολικό προϋπολογισμό) αθροιστικά για το Μέτρο 4.1 και τη Δράση 4.2.3 έως 500.000€.

Ένταση ενίσχυσης
  • Η ένταση ενίσχυσης για τη Δράση 4.2.1 φαίνεται στον ακόλουθο Πίνακα:

Τα ποσοστά που αντιστοιχούν στην παραπάνω κατηγοριοποίηση των Περιφερειών προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1.

Οι συγχωνεύσεις παραγωγών που επιθυμούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης και παράλληλα έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα ως συγχώνευση ομάδας παραγωγών, προσκομίζουν σχετική απόφαση με το ποσοστό χρηματοδότησής τους προκειμένου να υπολογιστεί ορθά το ποσοστό χρηματοδότησης που θα λάβουν από το ΕΓΤΑΑ.

  • Η ένταση ενίσχυσης για τη δράση 4.2.2 χορηγείται βάσει του άρθρου 44 του Καν. (ΕΕ) 702/2014 και σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των περιφερειών ως ακολούθως:

  • Για τη δράση 4.2.3 όταν το τελικό προϊόν είναι εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη γεωργικό προϊόν), καθορίζεται ως εξής:
    α) για έργα συνολικού προϋπολογισμού έως 300.000€ η ενίσχυση χορηγείται βάσει του Καν. (Ε.Ε.) 1407/2013 (de minimis). Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 65 % των επιλέξιμων δαπανών της αίτησης στήριξης.
    β) για έργα άνω των 300.000€ η ενίσχυση θα χορηγείται βάσει του άρθρου 44 του Καν. (ΕΕ) 702/2014 και σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των περιφερειών στον εν ισχύ εγκεκριμένο από την ΕΕ περιφερειακό χάρτη, όπως ισχύει κάθε φορά.
  • Η ένταση ενίσχυσης για τη Δράση 4.2.3. , όταν το τελικό προϊόν είναι εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε διαμορφώνεται έως 75%, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών ως εξής :

είτε εμπίπτει στους περιορισμούς του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis) και ανέρχεται στο 65% των επιλέξιμων δαπανών της αίτησης στήριξης

Χρηματοδότηση

Το υπομέτρο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και τον κρατικό προϋπολογισμό, η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία. Δύναται να χορηγηθεί προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 45 του Κανονισμού 1305/2013.

Η δημόσια Ενίσχυση της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 120.000.000€.

Για το υπομέτρο 4.2, η πρώτη αίτηση πληρωμής αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 25% του επιλέξιμου προϋπολογισμούτης πράξης. Οι αιτήσεις ενδιάμεσης πληρωμής και η αίτηση τελικής πληρωμής αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της πράξης. Το πλήθος των αιτήσεων πληρωμής που μπορεί να υποβάλλει ο δικαιούχος καθορίζεται στην απόφαση ένταξης της πράξης στο υπομέτρο, εξαρτάται από το ύψος του προϋπολογισμού της πράξης και δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις (4) αιτήσεις ανά πράξη.
Το μέγιστο ύψος της προκαταβολής την οποία έχουν δικαίωμα να αιτηθούν οι δικαιούχοι μετά την ένταξη της πράξης τους, ανέρχεται σε ποσοστό 50% της δημόσιας ενίσχυσης που υπολείπεται για την ολοκλήρωση της πράξης.

Διάρκεια Υποβολών

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο ΠΣΚΕ για την 1η Πρόσκληση της Δράσης 4.2.1 ξεκινά την 16η Μαΐου 2017 και λήγει την 16η Οκτωβρίου 2017  (Παράταση). Αντίστοιχα, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο ΠΣΚΕ για την 1η Πρόσκληση της Δράσης 4.2.2 ξεκινά την 13η Ιουλίου 2017 και λήγει την 12η Οκτωβρίου 2017.

Αναμένονται εντός των επόμενων ημερών και οι προσκλήσεις για τη Δράση 4.2.3.

Αναλυτικά εδώ θα βρείτε την προκήρυξη για τη ΔΡΑΣΗ 4.2.1

Αναλυτικά εδώ θα βρείτε την προκήρυξη για τη ΔΡΑΣΗ 4.2.2

Recent Posts

Leave a Comment